miercuri, 16 februarie 2011

7 lucruri ciudate, dar adevarate despre creierul uman


Curiozitatea este una dintre cele mai admirabile trasaturi ale omenirii. Suntem fascinati permanent de ceea ce nu intelegem pe deplin, de ceea ce reprezinta un mister. Cautam informatii despre cat de intins este universul, dar exista lucuri necunoscute despre creierul nostru.


Daca ne gandim numai la numarul de neuroni care exista, in medie, intr-un creier uman, adica aproximativ 100 de miliarde, si la numarul de conexiuni care au loc intre aceste celule, in medie, de 100 de trilioane, e de ajuns ca sa ne dam seama cat de complex este acesta si cat de mult depaseste puterea noastra de intelegere.


1. Globii oculari sunt o prelungire a creierului

Daca ati asista la o autopsie unde se deschide craniul, iar creierul este scos, ati vedea ca si globii oculari ies odata cu acesta, deoarece ochii au legatura cu un lob din partea din spate a capului, responsabil cu vederea.

Manunchiuri de fibre ale nervului optic sunt conectate cu retina, facandu-se astfel conexiunea cu lobul occipital al creierului. Celelalte patru simturi transmit informatiile la creier prin altfel de cai, mai complicate, dar vederea are legatura directa cu creierul.

2. Operatiile pe creier pot fi facute si in timp ce pacientul este treaz

Persoanele care au tumori pe creier sau sufera de epilepsie pot fi supuse unor operatii pe creier si in timp ce sunt treze. In afara de a se baza exclusiv pe tehnologii avansate, un neurochirurg poate solicita un pacient treaz pentru a observa cat mai clar si exact zonele din creier care au legatura cu vederea, vorbitul, ori miscarile corpului.

Pacientul este anesteziat insa in timp ce doctorul taie craniul pentru a ajunge la portiunea de creier vizata.

3. Creierul in sine nu poate simti

Creierul in sine nu are receptori pentru durere. Nu are un sistem propriu senzorial pentru a detecta temperatura, presiunea sau un tesut care nu functioneaza bine. In timpul unei operatii de genul celei mentionate mai sus, chirurgul poate, spre exemplu, sa impunga usor cu un ac portiunea de creier care este descoperita, fara ca pacientul sa simta vreo senzatie neplacuta in creier.

Cand chisturi sau tumori cauzeaza dureri de cap, durerea vine din presiunea exercitata asupra nervilor sau/si asupra vaselor de sange din jurul creierului.

4. "Inghetarea creierului" ramane un mister

Fenomenul supranumit "inghetarea creierului" descrie senzatia de paralizare a fetei si tamplelor, aparuta in special la contactul cu ceva rece sau cu frigul puternic.

Explicatia cea mai plauzibila descoperita de cercetatori este aceea ca, atunci cand cineva consuma rapid o bautura rece, nervul trigeminal sufera un soc.

Imediat, hipotalamusul primeste mesajul de a crea caldura si raspunde prin dilatarea vaselor din jurul nervului, pentru a incalzi zona cu o crestere a fluxului de sange. Dilatarea rapida a vaselor provoaca insa presiune si un val de durere resimtit in fata si tample.

5. Creierul consuma foarte mult oxigen

Desi creierul reprezinta doar 2% din masa corpului nostru, el are nevoie de 20% din cantitatea de oxigen inhalata, adica o cincime. Acest lucru ar putea explica de ce, dupa doar aproximativ patru minute in care un organism este privat de oxigen, celulele creierului incep sa moara.

6. Nu te poti gadila singur

Partea senzoriala a sistemului nervos central este activa in permanenta, permitandu-ne sa ne auzim propria respiratie sau sa ne simtim greutatea pe picioare. Acestea sunt insa senzatii de fond, atentia noastra fiind indreptata mai mult catre ce vine din exterior, cum ar fi un claxon sau un sarut pe obraz.

Neurologii cred ca acestea pot fi diferentiate de catre cerebel, astfel ca, daca incercam spre exemplu sa ne gadilam singuri, creierul va sti ca senzatia este provocata de noi si va face ca aceasta sa fie ignorata.

7. Creierul este foarte inteligent, dar poate fi pacalit

Desi creierul nostru este foarte inteligent, exista si situatii in care poate fi pacalit, in principal tocmai din cauza increderii pe care o avem in acesta. Este vorba de aspecte mai fine, cum ar fi iluziile optice, cand avem impresia ca vedem sigur ceea ce vedem dar, de fapt, privim altceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai vizualizate postări